Zo maak je jouw tuin winterklaar

Nu de winter is aangebroken en de koude dagen voor de deur staan is je tuin misschien nog niet goed voorbereid op het echte winterweer. Om toch weer ieder jaar opnieuw van de tuin te kunnen genieten is het belangrijk om de nodige maatregelen tegen de winter te nemen. Zo heb je straks minder onderhoud zodra we onszelf weer naar buiten kunnen verplaatsen en geniet je het hele jaar door van je buitenruimte. Benieuwd hoe je jouw tuin winterklaar kunt maken? Lees dan verder in dit blog.

 

Tuinonderhoud

Je tuin moet voorbereid zijn op het strenge winterweer dat meestal in de eerste twee maanden van het nieuwe jaar voorbij komt. De voorbereiding begint met het bijeen harken van alle bladeren die zijn neergedaald op de grote tuintegels. Hark niet alleen het blad van het looppad, maar ook juist van het gazon zodat deze genoeg lucht en licht krijgt. Je kunt de bladeren weggooien in de gft-bak, maar je kunt er ook je eigen composthoop van maken. Zelf composteren verkleint de afvalberg en levert gratis plantenvoeding op waarmee je de tuin kunt bemesten. Zorg daarnaast dat je niet-winterharde planten op een vorstvrije plek zet en bescherm sommige buitenplanten met bijvoorbeeld stro en jute. En waar wij graag binnen zitten met het winterse weer maken vogels wel graag gebruik van je tuin, zelfs als je alleen grote tuintegels hebt. Help ze daarom in deze periode aan voedsel te komen door wat vetbolletjes, pindaslingers of een pindakaashuisje op te hangen.

 

Gras in de winter

Een gezond gazon zorgt voor een luxe uitstraling van je tuin, maar vergt wel wat onderhoud. Niet alleen mest is belangrijke voeding voor gras, door kalk te strooien kun je de vorming van mos voorkomen. Kalk zorgt ervoor dat de wortels beter belicht worden en dat de zuurtegraad van de grond afneemt. Het mos zal afsterven en dit kun je aan het begin van het jaar verwijderen met het verticuteren van het gras. Verder is een belangrijke tip om niet teveel over het gras te lopen in de winter, hierdoor kun je het gras beschadigen en groeit het niet meer.

 

Zwembad

Ben jij een van de gelukkigen met een zwembad in de tuin, dan wil je hier straks natuurlijk weer optimaal van kunnen genieten. Direct na de zomer voeg je overwinteringsvloeistof toe aan het water en maak je het zwembad goed schoon. Laat de waterspiegel tot onder de nozzles zakken, zuig het water uit de leidingen met een waterstofzuiger en laat het water uit het zandfilter lopen. Als het zwembad helemaal voorbereid is, span je het winterzeil over het bad. Zo staat het zwembad weer helemaal voor je klaar komend jaar.