Woningontruiming na overlijden: Hoe pak je dit aan?

Als er iemand in je omgeving overlijdt, komt er veel op je af. Een van de dingen die geregeld moet worden, is het ontruimen van de woning. Dit kan een emotioneel en ingrijpend proces zijn. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? In dit artikel geven we je een stappenplan om je op weg te helpen.

Stap 1: Regel de administratieve zaken

Voordat je begint met het ontruimen van de woning, is het belangrijk om eerst alle administratieve zaken op orde te hebben. Hieronder vallen het informeren van de juiste instanties en het opzeggen van lopende abonnementen en contracten.

Informeer de juiste instanties

Zorg ervoor dat je alle belangrijke instanties op de hoogte brengt van het overlijden. Denk hierbij aan de gemeente, de Belastingdienst, de bank en eventuele uitkeringsinstanties. Zo voorkom je onnodige problemen en misverstanden in de toekomst.

Opzeggen van lopende abonnementen en contracten

Neem contact op met de verschillende bedrijven waar de overledene abonnementen of contracten had lopen. Denk bijvoorbeeld aan een energieleverancier, internetprovider of verzekeraar. Zij kunnen je helpen met het opzeggen of overzetten van de lopende contracten.

Stap 2: Maak een inventarisatie van de inboedel

Voordat je begint met de woningontruiming na overlijden, is het belangrijk om een inventarisatie te maken van de inboedel. Zo weet je precies wat er in de woning aanwezig is en kun je eventuele waardevolle of persoonlijke spullen eerst verdelen onder nabestaanden.

Verdeel waardevolle en persoonlijke spullen

Bespreek met de nabestaanden wie welke spullen wil hebben en probeer hier samen afspraken over te maken. Dit kan soms lastig zijn, maar het is belangrijk om hier duidelijkheid over te hebben voordat je begint met het ontruimen van de woning. Als je er samen niet uitkomt, kun je eventueel een mediator inschakelen om te helpen bij dit proces.

Stap 3: Schakel een professioneel ontruimingsbedrijf in

Een woning ontruimen na een overlijden kan een emotioneel en fysiek zwaar proces zijn. Het kan daarom verstandig zijn om een professioneel ontruimingsbedrijf in te schakelen die je hierbij kan helpen. Zij nemen veel werk uit handen en zorgen ervoor dat de woning netjes en leeg wordt opgeleverd.

Selecteer het juiste bedrijf voor jouw situatie

Er zijn veel ontruimingsbedrijven die je kunnen helpen bij een woningontruiming na overlijden. Het is belangrijk om een bedrijf te kiezen dat past bij jouw wensen en situatie. Vraag bij meerdere bedrijven een offerte aan en vergelijk deze met elkaar. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de service en ervaringen van andere klanten. Zo maak je uiteindelijk de beste keuze voor jouw situatie.