Slim shoppen begint met een plan

Kleding kopen kan zowel een opwindende als overweldigende ervaring zijn. Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook als je op zoek bent naar nieuwe aanwinsten voor je garderobe. Begin met het doorlopen van je huidige kledingcollectie. Wat draag je vaak en wat hangt al jaren onaangeroerd in de kast? Door inzicht te krijgen in wat je echt nodig hebt, voorkom je impulsaankopen en miskopen.

Maak vervolgens een lijstje van items die je wilt aanschaffen. Denk hierbij niet alleen aan wat je leuk vindt, maar ook aan wat bij de rest van je kleding past en voor welke gelegenheden je iets nodig hebt. Dit lijstje wordt je leidraad bij het shoppen en helpt je focussen op wat je echt nodig hebt.

Kwaliteit boven kwantiteit

Tegenwoordig wordt er vanuit verschillende hoeken gewezen op het belang van duurzame mode. Het is verstandiger om te investeren in kwalitatief goede stukken die langer meegaan dan telkens goedkope items te kopen die snel uit de mode raken of kapot gaan. Goede basics kunnen de ruggengraat van je garderobe vormen en zijn de investering vaak waard omdat ze makkelijk te combineren zijn.

Wanneer je voor kwaliteit kiest, zorg er dan ook voor dat je weet hoe je deze items moet onderhouden zodat ze hun waarde behouden. Kleding die langer mooi blijft, scheelt uiteindelijk in de portemonnee en is beter voor het milieu.

Timing is alles

De timing van je aankopen kan een groot verschil maken voor je portemonnee, zoals het inslaan van een nieuwe kledingkast in de sale. Zo zijn er bepaalde periodes in het jaar waarin winkels traditioneel uitverkoop houden, zoals na de feestdagen of aan het einde van de zomer. Dit zijn ideale momenten om toe te slaan en hoogwaardige kleding in de sale te scoren.

Daarnaast kan het lonen om de trends een beetje te volgen. Niet om slaafs elke trend te volgen, maar om te anticiperen op items die uit de mode raken en dus afgeprijsd worden. Vaak zijn dit nog steeds prachtige stukken die prima passen binnen een tijdloze garderobe.

Waar vind je de beste deals

De zoektocht naar de beste deals kan online beginnen, maar vergeet ook zeker niet de lokale boetiekjes en outlet stores. Online winkelen biedt het gemak van thuis uitgebreid assortiment bekijken, terwijl fysieke winkels soms verrassend goede aanbiedingen hebben, vooral tijdens sale-periodes.

Houd bij online shoppen de verzendkosten en retourvoorwaarden in de gaten. Niets is zo vervelend als een goede deal die door bijkomende kosten alsnog duur uitvalt. Schrijf je ook in voor nieuwsbrieven van je favoriete winkels om op de hoogte te blijven van speciale acties en kortingen.

Mix en match voor maximale stijl

Een garderobe met alleen maar basics is misschien praktisch, maar kan ook wel eens saai worden. De kunst is om basisstukken aan te vullen met items die meer kleur, textuur of een bijzonder design hebben. Hierdoor kun je eindeloos combineren en steeds weer nieuwe outfits samenstellen.

Accessoires zoals sieraden, tassen en schoenen kunnen ook wonderen doen voor je look. Met een paar goed gekozen accessoires kun je een eenvoudige outfit transformeren tot iets dat helemaal ‘jou’ is.

Zorg goed voor je kleding

Het onderhouden van je kleding is essentieel als je wilt dat ze lang mee gaan. Lees altijd het waslabel voordat je iets wast en investeer in goede hangers of vouw je kleding netjes op om ze in optimale staat te houden.

Vlekken moeten zo snel mogelijk behandeld worden om permanente schade te voorkomen. En mocht er toch iets kapot gaan, probeer het dan eerst te repareren voordat je besluit het weg te doen. Een kleine moeite kan ervoor zorgen dat jouw favoriete stuk nog jaren onderdeel blijft van jouw unieke stijl.